Een lijst met een greep uit de vele bezienswaardigheden in Madrid:

 1. Koninklijk Paleis van Madrid (Palacio Real de Madrid): Het officiële verblijf van de Spaanse koninklijke familie, met prachtige architectuur en weelderige interieurs.
 2. Het Prado Museum (Museo del Prado): Een wereldberoemd kunstmuseum met een uitgebreide collectie van meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis.
 3. Het Retiro Park (Parque del Retiro): Een uitgestrekt park met prachtige tuinen, een meer, monumenten en diverse culturele attracties, zoals het beroemde Cristal Palace.
 4. Plaza Mayor: Het belangrijkste plein van Madrid, omringd door historische gebouwen en arcades, en een centrale ontmoetingsplaats voor zowel locals als toeristen.
 5. Het Thyssen-Bornemisza Museum (Museo Thyssen-Bornemisza): Een museum met een indrukwekkende collectie van Europese kunst, variërend van middeleeuwse meesterwerken tot moderne werken.
 6. Het Reina Sofia Museum (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia): Een toonaangevend museum voor moderne en hedendaagse kunst, met het beroemde werk "Guernica" van Picasso.
 7. Puerta del Sol: Het bruisende hart van Madrid, met een iconische klokkentoren en het nulpunt van de Spaanse wegennetwerk.
 8. Het Koninklijk Theater (Teatro Real): Een prachtig operahuis dat bekend staat om zijn opmerkelijke akoestiek en prachtige interieur.
 9. Het Nationaal Archeologisch Museum (Museo Arqueológico Nacional): Een museum gewijd aan de archeologische geschiedenis van Spanje, met een uitgebreide collectie van artefacten en kunstwerken.
 10. Gran Vía: Een beroemde straat in Madrid, bekend om zijn levendige sfeer, theaters en winkels.
 11. Het stadion Santiago Bernabeu: De thuisbasis van Real Madrid, een van 's werelds bekendste voetbalclubs, en een must-see voor voetbalfans.
 12. Mercado de San Miguel: Een historische overdekte markt waar je kunt genieten van heerlijk Spaans eten en drinken.
 13. Het Nationaal Paleismuseum (Museo Nacional de Artes Decorativas): Een museum gewijd aan decoratieve kunst, met prachtige meubels, keramiek en glaswerk.
 14. Tempel van Debod: Een oude Egyptische tempel die in Madrid is herbouwd, omringd door een prachtig park, met uitzicht over de stad.
 15. Het Nationaal Wetenschapsmuseum (Museo Nacional de Ciencias Naturales): Een fascinerend museum waar je meer te weten kunt komen over de natuurlijke geschiedenis en biodiversiteit.
 16. Het Koninklijk Klooster van El Escorial (Monasterio de El Escorial): Een groot en indrukwekkend complex dat diende als koninklijk paleis, klooster en mausoleum, met prachtige architectuur en waardevolle kunstwerken.
 17. Het Koningin Sofia Park (Parque de la Reina Sofia): Een prachtig park met aangelegde tuinen, fonteinen en een groot meer, ideaal voor een ontspannen wandeling.
 18. Het Nationaal Museum van de Romantiek (Museo Nacional del Romanticismo): Een museum gewijd aan de romantische periode, met een verzameling kunstwerken, meubels en decoratieve objecten.
 19. Het CaixaForum Madrid: Een cultureel centrum dat tentoonstellingen, kunstwerken en culturele activiteiten biedt in een uniek modernistisch gebouw.
 20. Het Koninklijk Botanisch Garden (Real Jardín Botánico): Een prachtige tuin met een grote verscheidenheid aan planten en bloemen, perfect om te wandelen en te ontspannen.
 21. Het Cibeles-plein: Een iconisch plein in Madrid met een indrukwekkende fontein, omringd door prachtige gebouwen, waaronder het stadhuis.
 22. Het Nationaal Paleis (Palacio de Cibeles): Een prachtig gebouw dat vroeger diende als hoofdpostkantoor en nu het stadhuis van Madrid huisvest, met een observatiedek voor een panoramisch uitzicht over de stad.
 23. Het Koninklijk Monasterio de las Descalzas Reales: Een klooster met een rijke geschiedenis en een opmerkelijke kunstcollectie, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en religieuze artefacten.
 24. Het Estadio Metropolitano: Het stadion van Atlético Madrid, een modern voetbalstadion met een rijke voetbalgeschiedenis.
 25. Het Museum van de Historische Wapens (Museo de Armas Antiguas): Een museum dat een uitgebreide collectie historische wapens en harnassen tentoonstelt, waaronder zwaarden, geweren en harnassen.
 26. Het Koninklijk Paleis van El Pardo (Palacio Real de El Pardo): Een voormalig koninklijk paleis dat nu dienstdoet als museum, met prachtige kamers en kunstwerken.
 27. Het Koninklijk Theater van Madrid (Teatro de la Zarzuela): Een historisch theater dat gespecialiseerd is in Spaanse operette en andere muzikale uitvoeringen.
 28. Het Monument voor de Ontdekkingen (Monumento a los Descubrimientos): Een monument ter ere van de Spaanse ontdekkingsreizigers en hun ontdekkingsreizen, gelegen aan de oevers van de rivier de Manzanares.
 29. Het Museum van de Amerika's (Museo de América): Een museum dat de geschiedenis en cultuur van de Amerikaanse continenten tentoonstelt, met artefacten, kunst en etnografische collecties.
 30. Het Koninklijk Circus (Circo Price): Een historisch circusgebouw waar je kunt genieten van spannende circusvoorstellingen.
 31. Het Museum van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten San Fernando (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando): Een museum dat een uitgebreide collectie schilderijen, sculpturen en toegepaste kunst uit verschillende periodes tentoonstelt.
 32. Het Monument van Alfonso XII (Monumento a Alfonso XII): Een indrukwekkend monument gelegen aan het Retiro Park, ter ere van koning Alfonso XII, met een prachtig uitzicht over het park en het meer.
 33. Het Planetarium van Madrid (Planetario de Madrid): Een educatieve en interactieve ruimte waar bezoekers kunnen leren over astronomie en de mysteries van het universum.
 34. Het Koninklijk Paleis van Aranjuez (Palacio Real de Aranjuez): Een schitterend paleis gelegen in de stad Aranjuez, net buiten Madrid, met prachtige tuinen en architectuur.
 35. Het Voetbalmuseum (Museo del Fútbol): Een museum gewijd aan de geschiedenis en cultuur van het Spaanse voetbal, met tentoonstellingen van memorabilia en interactieve displays.
 36. Het Madrid Río Park: Een uitgestrekt park langs de oevers van de rivier de Manzanares, met fietspaden, groene ruimtes en recreatieve voorzieningen.
 37. Het Koninklijk Paleis van la Granja de San Ildefonso (Palacio Real de la Granja de San Ildefonso): Een prachtig paleis gelegen in de stad San Ildefonso, in de buurt van Madrid, met indrukwekkende tuinen en fonteinen.
 38. Het Museum van de Luchtvaart (Museo del Aire): Een museum dat de geschiedenis van de luchtvaart in Spanje presenteert, met een uitgebreide collectie vliegtuigen en memorabilia.
 39. Het Koninklijk Klooster van Santa Clara (Real Monasterio de Santa Clara): Een historisch klooster met prachtige architectuur en religieuze kunstwerken.
 40. Het Nationaal Museum voor Antropologie (Museo Nacional de Antropología): Een museum dat de diversiteit van culturen en volkeren over de hele wereld laat zien, met tentoonstellingen van etnografische objecten en traditionele kunst.

Dit is een diverse lijst van bezienswaardigheden in Madrid, die een mix van historische, culturele, artistieke en natuurlijke attracties omvat. Het biedt een scala aan ervaringen voor bezoekers die de prachtige stad Madrid verkennen.